Okej, właśnie kupiłem sobie samochód do projektu (o Panie, chroń mój portfel). To F-Type z 2017 roku z przebiegiem 59 tys. mil. No to od czego zacząć. Szukam rady, od czego zacząć, ponieważ czuję, że wiele z tych rzeczy jest ze sobą powiązanych.
Kody błędów:
P0300: Wykryto losowe/wielokrotne wypadanie zapłonu w cylindrach
P0301: Wypadanie zapłonu w cylindrze 1
P0302: Wypadanie zapłonu w cylindrze 2
P0303: Wypadanie zapłonu w cylindrze 3
P050B: Wydajność rozrządu zapłonu przy zimnym starcie
P2610: Wydajność wewnętrznego timera wyłączenia silnika ECM/PCM
P1315: Utrzymujące się wypadanie zapłonu
Dla przyczyn P030x:
Dla przyczyn P1315:
Dla przyczyn P2610:
Brak widocznych wycieków oleju/płynu chłodzącego/itp. w dowolnym miejscu ani dymu z rury wydechowej. Wszystko wygląda „sucho”. Moim początkowym pomysłem było po prostu najpierw wymienić wtryskiwacze paliwa i świece zapłonowe. Ale niemożność utrzymania przez samochód stałych obrotów biegu jałowego przypomina mi wyciek podciśnienia w zaworze PCV, który miałem wcześniej w innym samochodzie. Trochę dziwne jest również wysokie, przenikliwe wycie, które nie brzmi dla mnie normalnie. Czy to może być funkcja powyższych problemów? Wyobrażam sobie, że ECM podaje kody z powodu powyższych problemów, ponieważ nie słyszałem, żeby te elementy często zawodziły. Podsumowując:
1. - Wymień zawór PCV. Sprawdź, czy nastąpiła poprawa
2. - Wymień wtryskiwacze paliwa/świece zapłonowe. Sprawdź, czy nastąpiła poprawa.
3. – Wróć tutaj po kolejne kroki.
Czy jest coś jeszcze, co jest łatwe/proste do sprawdzenia/wymiany, co powinienem zrobić? Sprawdź film na YouTube z działającym silnikiem:
Kody błędów:
P0300: Wykryto losowe/wielokrotne wypadanie zapłonu w cylindrach
P0301: Wypadanie zapłonu w cylindrze 1
P0302: Wypadanie zapłonu w cylindrze 2
P0303: Wypadanie zapłonu w cylindrze 3
P050B: Wydajność rozrządu zapłonu przy zimnym starcie
P2610: Wydajność wewnętrznego timera wyłączenia silnika ECM/PCM
P1315: Utrzymujące się wypadanie zapłonu
Dla przyczyn P030x:
- Uszkodzone lub zużyte świece zapłonowe
- Uszkodzone przewody świec zapłonowych lub cewki
- Wyciek podciśnienia
- Niskie ciśnienie paliwa
- Uszkodzony czujnik wałka rozrządu
- Uszkodzony czujnik wału korbowego
- Niewłaściwe ustawienie rozrządu silnika
- Wyciek w uszczelce głowicy
- Niska kompresja silnika
- Zła jakość paliwa / Nieprawidłowe tankowanie
Dla przyczyn P1315:
- Niska kompresja w cylindrach
- Niskie ciśnienie paliwa
- Zatkane wtryskiwacze paliwa
- Uszkodzone / zużyte świece zapłonowe
- Uszkodzona cewka zapłonowa
- Uszkodzone wtryskiwacze paliwa
- Uszkodzony moduł sterowania silnikiem (ECM)
Dla przyczyn P2610:
- Uszkodzony moduł sterowania silnikiem (ECM)
- Moduł sterowania układem napędowym (PCM)
- Wi
- ązka przewodów ECM/PCM jest otwarta lub zwarta
- Słabe połączenie elektryczne w obwodzie ECM/PCM
- Przestarzały program ECM/PCM
Brak widocznych wycieków oleju/płynu chłodzącego/itp. w dowolnym miejscu ani dymu z rury wydechowej. Wszystko wygląda „sucho”. Moim początkowym pomysłem było po prostu najpierw wymienić wtryskiwacze paliwa i świece zapłonowe. Ale niemożność utrzymania przez samochód stałych obrotów biegu jałowego przypomina mi wyciek podciśnienia w zaworze PCV, który miałem wcześniej w innym samochodzie. Trochę dziwne jest również wysokie, przenikliwe wycie, które nie brzmi dla mnie normalnie. Czy to może być funkcja powyższych problemów? Wyobrażam sobie, że ECM podaje kody z powodu powyższych problemów, ponieważ nie słyszałem, żeby te elementy często zawodziły. Podsumowując:
1. - Wymień zawór PCV. Sprawdź, czy nastąpiła poprawa
2. - Wymień wtryskiwacze paliwa/świece zapłonowe. Sprawdź, czy nastąpiła poprawa.
3. – Wróć tutaj po kolejne kroki.
Czy jest coś jeszcze, co jest łatwe/proste do sprawdzenia/wymiany, co powinienem zrobić? Sprawdź film na YouTube z działającym silnikiem: